Skip to main content

· One min read
Jonas

Atsibodo jau pirkt ir nešioti plastikinius butelius, tad pradėjau žiūrėti, kokį vandens filtrą galima būtų pasistatyti namuose Tenerifėje.

Reikalavimai

  • neužimti daug vietos (idealiausia po krliaukle)
  • palikti naudingus mineralus
  • neeikvoti vandens be reikalo
  • greitas filtruoto vandens tekėjimas
  • lengva ir nebrangu rast filtrus pakeitimui

Svarstomos sistemos

  • 3/4 filtrų sistema po kriaukle
  • reverse osmosis su reminalizacija ir be atskiro indo vandeniui

· One min read
Jonas

Mes namie neturime valgomojo stalo, tad pusryčiai, pietūs ir vakarienė vyksta prie stalo terasoje. Bėda ta, kad žiemos metu tampa vėsu. Todėl pradėjau galvot apie sprendimus kaip apšildyti teresą.

Ir kolkas atrodo, kad tinkamiausi būtų infrarediniai šildytuvai, nes jie nešildo oro, o tik paviršius.

Padengiamas plotas

Tai svarbu, nes stalas gali būt iki 180 cm ilgio ir 100 cm pločio. Žmonės gali sėdėti iš visų pusių, kad jiem turi būt šilta.

Šildytuvai

· One min read
Jonas

Noriu pasibandyti finansinį modeliavimą naudojantis API. Štai ką svarstau.

Kokių duomenų man reikia:

  • Earnings ir non-earnings naujienų.
  • Analyst estimates (revenue, earnings)
  • Economic data (pvz. GDP, oil, cooper, etc kainos)

financialmodelingprep.com

Pasibandžiau mėnesį. Didžiausia programa - duomenų neatitikimas su yahoo. Nelabai galiu pasitikėti. Privalumas - sąlyginai žema API kaina.

alphavantage.co

Turi daug duomenų, įskaitant ekonominius rodiklius, kas yra didenis privalumas. Tačiau nerandu duomenų tokių kaip pvz. revenue estimates. Beto Premium kaina truputį aukšta.

polygon.io

Nerandu estimates data: https://polygon.io/docs/stocks/getting-started

tiingo.com

Atrodo silpnai. Tik kainos ir addon su Fundamental data.

tradier.com

Nelabai daug duomenų turi.

eodhistoricaldata.com

Neturi estimates duomenų. Gan brangu už visą kitą per mėnesį.

twelvedata.com

Atrodo neblogai. Bandom. Duomenys panašu teisingi. Tik, kad leidžia revenue estimates tik enterprise planams, kurie yra gan brangūs...

· 3 min read
Jonas

Svarstomi modeliai

  • Audi Q4 e-tron S Line komplektacija. Padarytas ant ID.4 bazės. Kolkas favoritas.

  • Mercedes EQA 250 Padarytas ant benzinio bazės. Tad grindys aukštokos ir keliai labai aukštai gale. Gera daniška apžvalga yra čia: https://youtu.be/AhcwL_Lsi3Y

  • Volkswagen ID.4

  • Volkswagen ID.5 Realiai panašus į ID.4 tik brangesnis ir sportiškesnis.

  • Volvo XC40 Ant benzinio bazės. Garso izoliacija labai gerai. Ankštokas viduje ir turi gale nelygias grindis.

  • Volvo C40 Panašiai kaip XC40

Subsidijos

Krovimo kortelės

Audi Q4

360 kamera

Gavau info, kad visi modeliai kanaruose yra be 360 kameros... ir jos neva negali įdiegti, reiktų užsakyti pilnai auto iš gamyklos ir ta kamera 795 eur kainuotų.

Bandau rasti, kas galėtų ją atskirai instaliuoti ir kiek tai kainuotų. Ieškau servisų, kurie dirbtų su elektra.

  • electrozafiro.com (whatsapp +34 678 16 27 35) - nedaro.
  • tallersalamanca.com - parašiau
  • teknicar.es (whatsap +34 683 55 76 35) - neturi šiai auto.

Apžvalgos

Video apžvalgos

Krovimo rekomendacijos

Realiai daugmaž visi sako, kad reiktų krauti trumpoms distancijoms iki 80%, o ilgoms iki 100%. Vengti ekstremumų (važiuot su mažiau nei 20% arba daugiau nei 100%). Be to rekomenduoja vengti dažno įkrovimo greito krovimo krovikliais, nes jie kenkia baterijai. Viskas ok su lėtesniais.

Baterijos nusidėvėjimo paskaičiavimas

Svoris ir padidintas pavojus

Gavau papildomos informacijos iš elektromobilio skeptiko. Jo mintis yra tokia, kad elektromobiliai yra daug sunkesni už paprastus tad avarijos atveju žala yra daug didesnė. Neva padangos išlieka tos pačios, bet svorį stabdymo metu turi daug didesnį sustabdyti.

Dėl įdomumo palyginau panašaus dydžio automobilius.

Audi Q5 (1890 kg) Audi Q4 e-tron (2125 kg) Tesla Y (2054 kg)

Tai realiai Q4 sunkesnė už Q5 225 kg. Neatrodo tiek daug.

Dar radau, kaip atrodo saugumo testų video su Audi Q4 e-tron: https://www.youtube.com/watch?v=5H-6JjP2gAI https://www.youtube.com/watch?v=5KsvWcoLk40

Tad šiai dienai nemanau, kad tai (svoris) realus pavojus saugumui.

Konspiracijos teorijos

Skaičiau tokį straipsnį: https://www.dailymail.co.uk/news/article-11281757/amp/The-cost-electric-cars-EVs-vehicle-government-control.html

Realiai jis teigia, kad su elektromobiliu realiai tampi priklausomas nuo vyriausybės, kuri gali bet kada ir bet kur tave sekti, atjungti automobilį, neleisti kažkur įvažiuoti ir pan.

Tačiau tą patį galima pasakyti ir apie mokėjimo korteles, kad bet kada gali jas atjungti, apriboti ir liksi be pinigų.

Teorija apie visišką autonomiją net nežinau,ar galima tikėti, kad tokia gali būti. Net ir su benzininiu automobiliu esi priklausomas nuo kuro, modernūs auto irgi jau pilni elektronikos, automobilius reikia kažkur remontuoti, gauti detales ir pan.

· 3 min read
Jonas

Reikės:

  • 1 kg ryžių
  • 150-200 ml saulėgražų aliejus.
  • 150 g svogūnų
  • 1 kg mėsos (jautiena, aviena, antiena)
  • 1 kg morkų
  • 2.5 l vandens (jei neverdantis) arba 2 l verdančio
  • 150 g avinžirnių
  • 4 čili pipirai
  • česnakai - 1 žmogui 1 česnakas.
  • 2 valg. š. kumyno sėklų
  • 2 valg. š. drukos
  • 1 valg. š. juodųjų pipirų
  • raugerškio uogų (sauja) 

Pasiruošimas:

  • Ryžius perplauti prieš užmerkiant šiltu geru vandeniu. Užmerkti 60-70 C vandenyje su pora valg. š druskos. Laikyti 2 valandas. Poto švelniai perskalaujame šiltu vandeniu. Jokiu būdu nelaikyti mirkytų ryžių be vandens
  • Svogūnus supjaustom pusžiedžiais.
  • Morkas supjaustom šiaudeliais.
  • Nuo česnakų galvų nulupam tik išorinį lukštą. Saugom kad česnako galva neišsiardytų.
  • Keptuvėje pakepinti kumyno sėklas ir poto sumalti.

Gaminimas:

  1. Įpilti aliejų ir įdėti svogūną pilną kaip termometrą ir laukt, kol pajuoduos. Turi būt apie 150-200 C temperatūra.
  2. Dedama mėsa ir kepama. Svarbu per daug nemaišyti mėsos, kad nukristų temperatūra. Procesas užtruks iki 10 min.
  3. Išimama mėsa.
  4. Vėl palaukiama, kol įkais aliejuos. Dedami supjaustyti svogūnai ir kepinami, kol gražiai pageltonuos. Turi būt karšta, negalima leist nukristi temperatūrai.
  5. Sudedama atgal apkepta mėsa.
  6. Dedamos morkos. Neskubėti maišyti. Turi apkepti truputį. Kelias minutes.
  7. Užberti dalį druskos. Ir tada maišyti viską, kad apkeptų. Svogūnai jau ištirpę turėtų būt. Jie duoda spalvą.
  8. Apkepus sumažinti ugnį (~110-120C).
  9. Suberti likusią druską. Pusę kumyno. Juoduosius pipiru. Raugeškio uogas. Avinžirnius. Supilti vandenį.
  10. Sudedami česnakai ir čili pipirai.
  11. Uždengiamas dangtis ant kazano. Paliekama apie 20 min. Jei pilams neverdantis vanduo - padidinti kaitrą.
  12. Išimami česnakai su pipirais.
  13. Dedami ryžiai. Nemaišome.
  14. Kas 3-5min. viršutinį ryžių sluoksnį atsargiai apverčiame (nemaišant su ne ryžių sluoksniu!). Vanduo susigert, nugaruot turėtų per 5-15min. (priklauso nuo ryžių, mirkinimo, temperatūros).
  15. Padidiname temperatūrą (~150C). Uždengiame, kad garas būtų. Ir turi “šnekėti” plovas. 5-10 min klausytis iki kol nustoja stiprius garsus leist.
  16. Sumažinti ugnį. Sudėti česnakus ir čili. pašukuoti viršutinį ryžių sluoksnį. Susušuoti į kauburėlį ryžius. Padaryti skylių.
  17. Pabarstyti kumynu. Uždengti . Su minimalia temperatūra (100-110C) brandiname 20 min.
  18. Atidarę permaišome viską ir palaikę 10min. daliname.

Vienas esminių momentų klasikinio uzbekiško plovo gamyboje yra temperatūriniai režimai.

  • Kepimo etape reikalinga aukšta temperatūra 150-200C (~15-25min),
  • Zirvako (daržovių-mėsos) virimo etape žema ~110-120 (~20-45min.),
  • Ryžių apvirimo etape aukšta ~150C (10-15min),
  • Plovo brandinimo etape labai žema 100-110C (20-40min.).

Kad orientuotis surašau kiek kokiems ryžiams (1kg.) reikia vandens pasiekti plovinį standumą, juos verdant kontroliuojamoje aplinkoje (ne plove). Vėliau atskirai kiekvienai rūšiai padarysiu po straipsnį: Apvaliagrūdžiai (Alanga, Krasnodaro): 1.15ltr. Apvaliagrūdžiai (Rimi, Skanėja): 0.95-1.1ltr. Garinti (Galintos “Auksiniai”): 1.5ltr. Garinti (“Urbano” rice): 1.70ltr Tradicinė rusvoji “Devzira”: 1.6-1.8ltr. Devzira “Dastar-saryk” 1.7-1.9ltr Uzbekiški “Lazer/Lazur’: 1.2 – 1.4ltr Basmati “Galinta”: 1.2ltr. Basmati “Sela”: 1.8ltr.

· One min read
Jonas

Reikės:

  • 1 kg nevirtų krevečių
  • Pusė laimo
  • Šaukštelio maltų čili pipirų
  • Žiupsnelio druskos
  • 100 ml balto vyno
  • Aliejaus
  • 2 česnako skiltelių
  • Žiupsnelio petražolių

Gamybos procesas:

Pradžiai krevetės yra nulupamos ir išvalomos. Palikti su uodegėlėmis.

Kaitinti keptuvę, įpilti vos šiek tiek aliejaus, kad padengtų dugną ir vos nepradėtų rūkti.

Tada viskas vyksta labai greitai.

Įberti žiupsnelį druskos, sudėti supjaustytus česnakus ir šiek tiek pakepinti. Sudėti visas krevetes ir jas šiek tiek apkepinti. Procesas trunka iki minutės.

Tada suberti maltus čili pipirus pagal skonį (pradėti nuo arbatinio šaukštelio be galvos).

Spausti laimą ir supilti vyną.

Nuolat maišant kepti apie 45 sekundes.

Tuomet pilti pakankamai aliejaus, kad krevetės būtų pusiau apsemtos. Sudėti pusę petražolių kiekio ir sumažinti kaitrą bei tęsti kepimą dar maždaug 2 minutes. Pagal krevečių išvaizdą turi matytis, jos jau susiriesti labiau turi.

Pabaigus užberti likusias petražoles ir patiekti į stalą.

Labai gerai tinka su pjaustytu ilgu batonu.

· One min read
Jonas

The Grass Isn’t Greener On the Other Side, It’s greener where you water it.

If you have the wrong thing, and then you automate it - you’re doing the wrong things faster.

“The key is not to prioritize what’s on your schedule, but to schedule your priorities.” Stephen Covey

"Don’t touch your phone - it’s training you to be distracted."

“The inbox is nothing but a convenient organizational system for other people’s agenda for your life” Brendon Burchard

Why products suck? There's no clear audience for the product, it doesn't solve a problem, it lacks differentiation, or its simply inferior to the mass supply of similar products available online (probably at cheaper prices).  Sam Owens

"Most of the time you don't need more information, you need more courage." James Clear

"Negalime sutikti Dievo nenukryžiavę savo ribotų minčių apie dievą, kuris atspindi mūsų supratimą apie visagalybę ir galią." (Popiežius Pranciškus)

"Dievas yra. Atsipalaiduok. Jis - ne tu."

· One min read
Jonas

Dažnai girdime apie verslo sprendžiamą problemą, turimą viziją, misiją ir principus. Bet kaip juos atskirti. Radau tokį visai įdomų skirtumų aprašymą:

  • Vision, mission and principles drives behaviours

  • Problem - Why do you need to do anything? (Problem in the world, who experiences it, why it’s important and why you feel compelled to fix it?)

  • Vision - Where do you want to go? (How would the world be different in 20-30 yrs if you do that)

  • Mission - How you will achieve that? Gaols, today’s reality and immediate actions?

  • Principles: What fundamental beliefs in your philosophy and worldview built on?

· 2 min read
Jonas

Esu pasidaręs sistemą, pagal kurią atsirenku kandidatus. Turiu keletą klausimų pagal Performia sistemą. Pagal atsakymus susidėlioju, ar tai yra tinkamas žmogus norimai pozicijai.

Kad būtų šiltesnė atmosfera, dažniausiai pradedu nuo bendrų, neįpareigojančių klausimų, kaip pvz. Ar lengva buvo rasti mus? Gal norėtum kavos ar arbatos?

1. Kompetencija

  • Kur mokeisi? / Kur dirbai? Kiek laiko?
  • Kodėl pradėjai dirbti / kodėl išėjai?
  • Kas buvo ar yra tavo darbo rezultatas?
  • Kaip jį matuoji ar matavo?
  • Kiek atsakomybės tau suteikdavo darbe?
  • Kaip su darbo kiekiu per laiką kai pradėjai dirbt ir į pabaigą?
  • Kaip palygintum savo rezultatus su kitų komandos narių rezultatais?
  • Kuo gali pasididžiuoti, kokiais pasiekimais?

2. Asmenybė

  • Koks darbas nepatinka?
  • Ar užduotys patinka detalios, ar geriau kai aiškiai pasakoma, kas padaryti?
  • Kaip reaguoji, kai padarai klaidą?
  • Ar tau sunku prisiimti atsakomybę už darbą?
  • Ar platus tavo draugų ratas? Kaip tave apibūdintų draugai?
  • Ką laisvalaikiu veiki?
  • Ar tu laimingas žmogus? Kas pagal tave yra svarbiausias faktorius darbe, kad būtum laimingas?

3. Motyvacija

  • Kas tave motyvuoja dirbti?
  • Kaip tau svarbus atlyginimas?
  • Kokie tavo tikslai?
  • Kokios darbo sąlygos tikiesi naujame darbe?
  1. Žinios (ne tas pats, kas išsilavinimas)
  • Kokius įrankius naudoji darbui?
  • Su kokiais atviro kodo produktais yra tekę dirbti?
  • How would you evaluate your English?
  • Techniniai klausimai: git, wamp (mamp, lamp), photoshop, css, html, cakephp (programuotojui)

Na ir pabaigai:

  • Kokio atlyginimo tikiesi bandomuoju ir po jo?
  • Nuo kada galėtum pradėti dirbti?
  • Pilnu etatu ar ne?
  • Klausimai man?