Skip to main content

· One min read
Jonas

Reikės:

  • 500 g braškių
  • 100g cukraus
  • 40 g gliukozės

arba jei didesnis kiekis ir braškių naudojama 1500 g, tada reikės 300g cukraus (200g cukrus + 100g gliukozė)

Gaminimas

Braškes nuplauti ir tuomet jas sudėjus kartu su cukrumi ir gliukoze su blenderiu sumaišyti. Tada viską sudėti į ledų gaminimo mašiną ir sukti apie 30 min, kol masė sutirštės. Galiausiai sudėti į indėlius ir palikti šaldymo kameroje kelioms valandoms.

· One min read
Jonas

Tai vienas paprasčiausių, bet tuo pačiu ir skaniausių pyragų, kuriuos galima greitai pasidaryti namuose. Šį receptą užmačiau G.Šapiro laidoje tv.lrytas.lt portale.

Reikės:

  • 2 stiklinių miltų
  • 200 g sviesto
  • 1 stiklinės cukraus
  • 0.5 kg varškės
  • 3 kiaušinių
  • 0.5 vanilės ankšties
  • 1 apelsino

Paruošimas

Tešla

Suberti miltus į didelį dubenį. Burokine tarka sutarkuoti ką tik iš šaldytuvo išimtą kietoką sviestą. Sumaišyti miltus ir sviestą, kad gautųsi trapi tešla. Įberti 0.5 stiklinės cukraus ir vėl viską gerai išmaišyti. Šį pyrago pagrindą galima atidėti į šoną.

Įdaras

Į indą sudėti varškę ir įmušti 3 kiaušinius. Viską gerai išmaišyti. Įberti 0.5 stiklinės cukraus ir vėl viską gerai išsukti. Perpjauti valinės ankštį pusiau ir išėmus sėklytes sudėti į masę. Išmaišyti. Smulkia tarka į įdarą įtarkuoti viso apelsino žievelę.

Kepimas

Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Į skardą suberti pusę tešlos, ją paskirstyti tolygiai. Įpilti visą įdarą. Ant viršaus suberti likusią tešlos dalį. Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių ir kepti joje pyragą 55-60 min.

Galima patiekti vieną arba pagardinti uogiene, ledais ar grietinėle.

· One min read
Jonas

Šiuo receptu galima pasigaminti indelį aštraus padažo Laza, kurio užteks išties ilgai...

Reikės

  • 30-50g džiovintų čili pipirų
  • pusės vidutinio dydžio česnako
  • šaukšto ryžių acto šaukšto
  • druskos
  • 0.5 stiklinės rafinuoto saulėgražų aliejaus

Paruošimas

Mėsmale sumalti čili pipirus ir sudėti į indelį. Nulupti česnaką ir sutrinti spaudykle.

Į nebijantį karščio indą (metalinį arba molinį) sudėti sumaltus čili pipirus. Įberti valgomąjį šaukštą druskos. Tolygiai šlakstant pilti valgomąjį šauktą ryžių acto. Pamaišyti. Sudėti sutrintą česnaką ir vėl pamaišyti.

Paimti atskirą metalinį indą, įpilti aliejų ir stipriai kaitinti iki vos vos pradedančio rūkti balto dūmelio (ypatingai saugotis, kad neapsipilti savęs). 

Pasiimti ilgą šaukštą ir per 5 sekundes maišant čili pipirų masę pilti įkaitinto aliejaus tiek, kad viskas, kas paruošta būtų gerokai apsemta. Masė pradės putoti.

Laukti 10-15 min kol Laza atvės. Sudėjus į mažą indelį uždengti ir dėti į šaldytuvą.

· 2 min read
Jonas

Tai puikaus skonio uzbekų virtuvės patiekas -  sriuba Mastava su mėsa ir ryžiais. Pagal originalų receptą jai pagaminti reikia kazano, tačiau čia pateiksiu būdą pasigaminti ją namų sąlygomis. Tik turėkite pasiruošę 4-5 l puodą ir didelę keptuvę.

Reikės:

  • 800 g itališkų koncervuotų pomidorų arba 3 didelių pomidorų. 
  • 1 paprikos
  • 150g  trumpagrūdžių plikytų ryžių
  • 1 vidutinės bulvės
  • 250 g mėsos (aviena arba jautiena)
  • 1 didelio svogūno
  • 1 nedidelės morkos
  • Alyvuogių aliejaus (pirmo spaudimo)
  • Kumyno
  • Grietinės arba dar geriau Dvaro kastinio
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • Šviežios kalendos
  • Druskos
  • 0.5 pakelio želinio daržovių sultinio
  • 2 l vandens

Paruošimas

Nulupti svogūną ir blenderiu susmulkinti. Išsivalyti papriką ir smulkiai kubeliais supjaustyti. Nuskutus morką supjaustyti griežinėliais. Nusilupti bulvę ir supjaustyti smulkiais kubeliais. Supjaustyti mėsą smulkiais kubeliais (arba tiesiog nusipirkti faršo). Atsidaryti pomidorų indelį, išimti pomidorus (sultis palikti) ir blenderiu susmulkinti. 

Užkaisti puodą su 2 l vandens ir įmesti pusę želinio sultinio. 

Kol vanduo užvirs pasiėmus didelę keptuvę įpilti alyvuogių aliejaus. Sudėti svogūnus, užberti šaukštą druskos ir vos vos pakepinti. Dėti mėsą ir uždengus dangčiu palaikyti, kol apkeps.

Į keptuvę vienu metu dėti paprikas, morkas ir pomidorus. Padidinti karštį keptuvėje ir maišant, kol truputį nugaruos vanduo.

Berti ryžius, maišyti, kol paskrunda, patamsėja ir keptuvėje esanti masė pradeda sausėti.

Išjungus kaitrą, iš keptuvės viską atsargiai sudėti į puodą su verdančiu vanduo. Įdėti bulves, supilti likusias pomidorių sultis. Padidinti kaitrą, kad užvirtų. 

Užvirus sumažinti kaitrą iki minimumo ir 20 min maišant ir ragaujant pamažu įdėti kumyno, druskos, alyvuogių aliejaus. Pagal skonį. Sriuba turėtų pradėt tirštėti.

Semti sriubą, pilti į lėkštę, dėti truputį grietinės, kelis lapelius kalendoros bei, jei norima aštriau - laza padažo pagal skonį.

· One min read
Jonas

Kelios mintys, kurias užsirašiau iš susitikimo su investuotoju Hong Konge:

  • Better be lucky than good.
  • Make friends, and remember them
  • There are more people to help you, than don’t help
  • There are more stupid answers than questions
  • Show instead of words
  • Persuade others that idea is good, not just because you think it’s good
  • Quit full time job, before asking investment from specific investors
  • Have co-partner
  • Have co-work space open 24/7, AC - on.
  • Seed money -> free money: yours, friends’, etc.
  • Accelerator - environment (dropbox, amazon services provided etc)
  • There are lots of investors - Angel Investors, unds, etc. If one said no, other can say yes.